Blog
Argentina, in concluzie (si in cifre)
Buget zilnic: USD34
Locuri vizitate:
- El Calafate
- El Bolson
- Villa de Angostura
- Bariloche
- ECO Yoga Park, langa General Rodrigues
- Buenos Aires
- Mendoza
- Maipu
- Cafayate
- Salta
- Puerto Iguazu
Cel mai scump oras: Bariloche si Villa de Angostura (in Sud)
Cel mai ieftin oras: Salta si Cafayate (in Nord)
Oraşele preferate: Villa de Angostura, Bariloche şi Buenos Aires (restul oraşelor sunt interesante mai mult pentru atractiile turistice din jur decat pentru oraşul în sine)
Ce sa faci in Argentina
- Admira incredibilele Cascade Iguazu – Puerto Iguazu
- Fa o excursie de cel putin doua zile in Nordul Argentinei, incepand in Salta
- Vizitează muzeu MAAM, cu cele 3 mumii ale copiilor Incasi – Salta
- Vizitează canionul Quebrada de Cafayate – între Cafayate şi Salta
- Degusta vin de-o calitate exceptionala – Cafayate şi / sau Mendoza
- Fa o excursie in Anzii inalti şi vezi cel mai inalt munte din America de Sud (Acongagua) – Mendoza
- Priveste si danseaza niste Tango original – Buenos Aires
- Viziteaza La Boca – BA
- Vizitează Muzeul Evita şi Muzeul Naţional – BA
- Petrece câteva săptămâni în Parcul Eco Yoga – 1 oră distanţă de BA
- Relaxeaza-te în Barilloche, sau schiaza daca te nimeresti acolo iarna – Bariloche
- Fa niste drumeţii, mountain biking sau calarit în paduri batrane de sute de ani – Villa de Angostura
- Vizitează superbul glaciar albastru Perito Moreno – El Calafate
Cea mai mare provocare: sa facem toate cele de mai sujs in mai putin de 7 saptamani:). Si sa gasim mancare vegetariana ce nu e pizza sau empanada.
Cazarea
Cea mai scumpa cazare: 50 Pesos de persoană / noapte în El Bolson, fără mic dejun şi internet
Cea mai ieftina cazare: 25 Pesos de persoană / noapte în El Calafate, fără mic dejun, dar cu internet
Nu am folosit Couch Surfing in Argentina, dar am stat cu Daniella şi Selis în Buenos Aires timp de 5 zile.
Micul dejun in Argentina e cam la fel ca peste tot: paine cu unt/margarina , gem sau dulce de leche (un fel de caramel foarte traditional in America de Sud), cafea sau ceai. In unele hosteluri (in special cele parte din Hostel International) se servesc si cereale, oua si suc natural de portocale. Nu-i rau deloc
Cazarea favorita
Bariloche – Marcopolo Inn, parte din Hostel International
Villa de Angostura – cabana de la intrarea in padure
Mendoza – Mendoza Backpackers, parte din Hostel International
BA
Mancarea
Daca esti vegetarian iti va fi destul de dificil sa găsesti mâncare fara carne in restaurante – in final esti in tara gratarelor! Dacă mânanci peşte e deja putin mai bine. Mesele noastre obişnuite erau pizza vegetariana şi empanadas (produs de patiserie) cu brânză. Desigur ca oricat de des am putut ne-am pregatit obisnuitele sandwich-uri cu avocado şi brânză sau pastele cu legume (masă noastra obişnuită de calator cu rucsacu-n spate), dar tot am ajuns sa mancam pizza de cateva ori pe saptamana…
Bucataria Argentiniana e celebra pentru gratarul exceptional, pentru paste (influenta Italiana nemaipomenita), vin şi îngheţată. Le-am incercat pe toate in repetate randuri (ma rog, mai putin gratarul).
Mancarea favorita: vinul (oh, vinul nu e mancare? Hmmm … atuncisubmarino. Stai, nici asta nu e mancare? Atunci… unele dintre pizzele si empanadas pe care le-am mancat au fost de-a dreptul delicioase!
Ce nu ne-a placut foarte mult: unele dintre mancarurile vegetariene ce au venit cu niste oase surpriză prin ele
Gratarul: Argentina e faimoasa pentru cinele de tip bufet in restaurantele locale numite Parillas (“gratar” in spaniola), in care pot sa mananci orice si oricat pentru o suma fixa. Se spune ca sunt super delicioase si adevarul e ca nu sunt foarte ieftine comparativ cu preturile a la carte, în jur de 50 de Pesos in Sud si putin mai ieftine in Nord. Majoritatea mancarurilor prezente in bufeturile astea implica un tip sau altul de carne, asa noi am cinat in felul asta doar o singură dată.
Paste: Am fost foarte fericiti să aflam că argentinienii mânanca o mulţime de paste, dar mai târziu s-a dovedit ca majoritatea dintre ele sunt preparate cu carne. Am comandat o data lasagna vegetariana, ce a fost cu adevarat delicioasa, dar care conţinea un strat surpriză de şuncă . După cum am aflat mai târziu,Carne se refera doar la carnea rosie, astfel ca puiul, sunca, pestele etc nu fac parte din categoria “carne”. Pana cand ne-am dat seama de treaba asta am avut parte de conversatii amuzante de genul: “Aveti empanadas fara carne?”. “Dan, cu branza si sunca”. “Aha… aveti unele fara sunca?” “Sigur ca da, cu pui!”. M-am simtit ca in China reloaded, unde aveau exact aceeasi definitie pentru carne si nu o data m-am trezit cu ficat de porc si stomac de vaca prin mancaturile vegetariene .
Pizza. Probabil nu am mancat atat pizza in primii nostri 26/27 de ani cat am mancat aici in 2 luni. Adevarul e ca nu a fost grey deloc, in special la inceput, pentru ca erau absolut delicioase cam peste tot pe unde-am fost. Preferata noastra a fost Pizza Roquefort in Puerto Iguazu, in localul vis-a-vis de terminalul de autobuze.
Bufeturile pizza sunt de asemenea extrem de frecvente, si pentru cam 30 de Pesos mananci cata pizza iti poate incapea in stomac. Noi am fost la bufeturile astea de cateva ori dar am realizat destul de repede ca nu se merita pentru noi pentru ca foarte rar puteam manca mai mult de jumatate de pizza (ok, mai bine zis eu si Boca, pentru ca Silviu putea cu usurinta sa devoreze kilograme de pizza la o singura sedere), si o pizza a la carte era in jur de 20-25 Pesos. Daca esti fan pizza totusi cu siguranta te vei simti in Paradis la bufeturile astea
Empanada: Produsele de patiserie delicioase pe care le gasesti in majoritatea celorlalte ţări din America de Sud sunt extrem de prezente si in Argentina. Daca esti vegetarian/a asigura-te ca atunci cand comanzi spui “Sin carne, sin jamon, sin pollo”. “Fara carne, fara sunca, fara pui”.
Humitas: un aperitiv facut din porumb ce se gaseste in principal in Nordul Argentinei si ce a fost o buna alternativa vegetariana la pizza si empanadas. Era preparat destul de diferit in functie de zona in care ne aflam, dar in esenta e un fel de manaliga gatita in panusile de porumb. Nu a fost mabcarea noastr favorita si nu e nici foarte ieftin, dar merita incercat cel putin o data.
Churros: Probabil cel mai comun desert din America Latină, se poate gasi fie in cofetarii fie in chioscuri pe strada. Uneori le poti gasi umplute cu branza, dar in majoritate sunt dulci:cu zahăr sau umplutura de dulce de leche sau ciocolată.
Submarino: Un pahar de lapte cald cu o bucată de ciocolată speciala în ea. Cel mai bun pret: 3 Churros şi un Submarino pentru 10 Pesos, în El Bolson. In alte locuri poate sa coste 12 Pesos sau mai mult, si asta fara cei 3 churros inclusi in pret.
Mate: Specialitatea Sud Americana de ceai.
Transportul
Inainte de a ajunge in Argentina auzisem o multime despre autobuzele excepţionale de aici, cum ca servesc mancare si bautura la bord si de asemenea ca sunt extrem de comfortabile. Nu stiam la ce sa ne aşteptăm pentru ca eram deja multumiti cu cele Chilene, si dupa ce am ajuns in Argentina am realizat ca majoritatea companiilor de autobuze ofereau cam aceeasi calitate si servicii precum cele din Chile. Intr-o zi insa am avut norocul sa calatorim cu Cruz del Sur / Norte. A devenit instantaneu compania noastra favorita si am aflat cu bucurie ca povestile despre mancare si bautura erau adevarate: menoul de cina vine cu un pahar (sau doua haha) de vin/bere si… sampanie!!:)
Sunt diferite “clase” in autobuze: semi-cama, cama, cama executive, VIP etc (“cama” inseamna “pat” in Spaniola) Daca iti cumperi bilet de cama executive sau orice alta clasa VIP vei beneficia probabil de facilitatile astea cu orice alta companie calatoresti. Diferenta de pret e destul de mare totusi, deci platesti bine de tot pentru privilegiile astea:).
Cel mai bun lucru din tara (parerea noastra, desigur): glaciarul Perito Moreno din Sud, mountainbiking si calarit in jurul oraselului Villa de Angostura, Muzeul Evita din Buenos Aires, Quebrada de Cafayate, excursia in Anzii Inalti de unde se vede Aconcagua, Muzeul MAAM din Salta, excursie in Nordul Argentinei, Cascadele Iguazu, tango in capitala, vin şi mate cu localnicii. Oh, şi sampanie in autobuze .