Si uite ca din nou m-am nimerit la o nunta, a 5a pe anul asta, dar prima traditionala Sri Lankan.

Spectacol!:)

 

mirii:)

 

Nunta s-a tinut in Sentosa, insula minune a Singaporelui, artificiala ea ce-i drept, si foarte turistica (cu siguranta nu locul meu preferat de petrecere a timpului liber), dar daca omul acolo a gasit de cuviinta, poi acolo ne-am dus si noi.

Si dusi am si fost. Si superb de-a dreptul a fost!

 

“Omul” e un coleg originar din Sri Lanka, iar sotia e singaporeza – jumate indiana si jumate filipneza. Ziua nuntii a fost plina! De dimineata s-a oficiat nunta crestina la biserica (religia sotiei), iar seara inainte de cina s-a oficiat ceremonia Budista Sri Lankan (religia sotului).

 

domnisoarele de onoare

 

Hotelul e cumva aproape pe plaja, asa ca intreaga nunta a fost ca desprinsa din poveste. In curtea restaurantului s-a amenajat o mica scena, unde a fost oficiata ceremonia de catre un maestru pe care l-au zburat special din Sri Lanka. Binenteles ca eu nu am inteles nimic din ce a zis nenea, in schimb mi s-a interpretat si explicat pe ici pe colo ce si cum se intampla. Astfel ca am aflat anumite obiceiuri si credinte specifice casatoriilor, cum ar fi:

 

In momentul in care o femeie se casatoreste, ea practic isi paraseste propia familie si devine parte din familia sotului. Astfel ca ceremonia cuprinde ritualuri atat de impreunare a sotilor, cat si de “transferare” a sotiei. Dintre ele:

  • Socrul mare leaga degetele mirilor unul de altul cu vreo 7 noduri, iar apoi vreo 7 neamuri trebuie sa

    toarne apa peste legatura pentru a o sigila

 

legarea degetelor

 

  • Mirele leaga un colier in jurul gatului si un sari peste mijlocul miresei, simbolul fiind “de acum inainte

voi avea mereu grija de tine si iti voi oferi tot ce vei avea nevoie dpdv material” (si alte pdv presupun si sper)

 

dupa legarea sari-ul

 

  • Mirii ofera cadouri parintilor si neamurilor ambelor parti pentru a-si arata dragostea si recunsotinta ca i-au crescut mari si au facut posibil ca evenimentul minunat sa aiba loc. Cand mama miresei a primit cadoul, neamurile din partea tatalui i-au multumit ca au adus-o pe mireasa pe lume si ca asa poate acum ea sa faca parte din familia lor.

 

cadou mamei/soacrei

 

 

  • Miri sunt hraniti de catre mamele lor cu orez si cu lapte. Pentru ei casatoria simbolizeaza o noua nastere, intr-o noua familie practic, iar mamele joaca un rol foarte important pentru ca ele sunt cele care i-au hranit pe copii la prima nastere, astfel ca ele ii hranesc din nou acum la a doua nastere. Apoi mirii se hranesc unul pe altul, ca sa intareasca promisiunea cum ca de acum incolo ei vor fi acolo unul pentru celalalt si se vor hrani unul pe celalalt till death does them apart
  • Niste femei cu voci superbe canta un cantec cam de jale, despre mireasa care isi paraseste familia pentru a face parte din familia mirelui. De obicei aici se lasa cu bocit din partea familiei miresei. La nunta noastra cele 6 femei nu au fost prezente, astfel ca am ascultat cantectul inregistrat. A fost un moment de o frumusete desavarsita. Ceremonia incepuse seara, inca pe lumina, iar partea cu cantecul s-a intamplat exact in timp ce se intuneca… privelistea m-a lasat fara sufare – mirii pe scena, imbracati in costume traditionale incantatoare; familiile celor doi de o parte si de alta a scenei, preotul in fata scenei, toti ascultand cantarea nemiscati. In spate oceanul, pe cerul in curs de intunecare luna si cateva stele, deasupra si in jur palmieri si flori, totul invaluit de briza usoara si tacerea profunda a tuturor prezenti. Momentul respectiv ar fi putut sa fie etern…

 

 

ascultand cantarea

 

  • Eten desigur nu a fost, asa ca peste cateva minute mirele si mireasa au fost ajutati sa coboare de pe scena de catre doi reprezentanti ai familiei mirelui – nici un reprezentant al miresei de data aceasta, pentru a simboliza ca de acum ea face parte din familia lui si ca ei vor avea grija de ea de acum inainte

 

coborarea de pe scena

 

  • La sfarsit, mirii impreuna cu familia au aprins o lumina simbolizand lumina noii lor vieti. 🙂

Apoi s-a trecut la mancate, baute si diverse mici momente de entertainment din parte familiei si prietenilor mirilor – un cantec, un dans, o prezentare de poze, un mic discurs, treburi de genul. Asta a fost prima nunta la care am fost implicata si eu activ, si am prezentat un dans Bollywood impreuna cu un coleg de la birou. Nu ma gandisem ca o sa ajung prea curand sa fac asta in fata a 150 de oameni cu minimum de repetiti, dar se pare ca a iesit bine pentru ca au venit oameni cu gramada sa ne laude performanta… What can I say, mi-au cam tremurat picioarele, but thank God there was wine around:p.

 

dupa performanta Bollywood

 

Dupa ce au plecat majoritatea nuntasilor, adica pe la miezul noptii, noi cei ce am ramas ne-am mutat distractia la o terasa pe plaja, iar cand au inchis la 2 si ne-au trimis acasa, unii dintre noi am continuat seara in piscina hotelului – cea mai calda apa pe care am experiemtat-o la 3 noaptea, inconjurata de palmieri din toate directiile si supravegheata de o luna plina superba si de stele ca picaturile pretioase. Un final perfect la o seara perfecta, plina de simbolism si semnificatii profunde. Astfel ca nu am avut cum sa nu simt comuniunea cu natura in cea mai pura forma… gratitudine si pace.