Am iesit de la pranzul oferit de Michael cu febra musculara la obraji pentru ca am zambit intr-una cele 3 ore cat am stat inauntru. Asta pentru ca aici toata lumea zambeste mereu din politete exagerata, desi mult din zambetul acesta nu e neaparat veritabil. Dar a trebuit sa fac asta pentru ca daca nu zambesti inseamna ca nu te simti bine si pentru ei asta este de-a dreptul catastrofal!! Inseamna ca au esuat ca si gazde si ca si interlocutori si e o mare rusine, e o mare “pierdere de fata”.

Viata lor se invarte in jurul acestui concept, si pana si atunci cand negociezi totul e legat de mandrie si de pierderea fetei. Regula e cam urmatoarea: daca tu accepti pretul propus de vanzator initial, atunci el castiga si nu isi “pierde fata” pentru ca tu platesti cat a vrut el. Daca tu nu accepti si propui un pret si apoi nu vrei sa urci deloc pretul tau, atunci tu castigi si el “isi pierde fata” pentru ca doar el a cedat si tu nu ai cedat deloc. Si pentru ca nu le place sa isi piarda fata ai sanse mari sa nu iti vanda obiectul la pretul initial cerut de tine. Daca tu nu esti de acord si pleci din magazin, atunci tot el a castigat pentru ca tu ai plecat fara obiect. Iar daca amandoi lasati din pretul initial atunci se considera situatie castig-castig si nimeni nu sufera de “pierderea fetei”.

Din acelasi motiv de pierdere a fetei au tendinta sa spuna mereu “Da” la absolut orice zici. Adica un student n-ar zice niciodata ca nu a inteles pentru ca asta ar inseamna ca nu e foarte inteligent si, mai mult, ca recunoaste lucrul asta, astfel ca si-ar pierde fata in fata profesorului si a colegilor lui. Daca i-ai intreba “Vrei niste prajitura” ar zice “Da” chiar daca sunt diabetici, pentru ca e nepoliticos sa refuzi. Daca i-ai intreba “Vrei sa iesim intr-o zi sa luam pranzul impreuna” ar zice “Da” chiar daca persoana respective te uraste de moarte. Iar daca ai gatit ceva pentru ei si ii intrebi cum e, ar trebui sa fie putin dereglati sa spuna ca nu e bun – toate astea semnifica pierderea fetei. Asa ca o sa inghita cu zambetul pe buze lubenita rascoapta sau prajitura aproape scrum pe care le-ai servit-o.

Sunt atat de obisnuiti sa spuna “Da” incat cuvantul “Nu” ca atare e aproape nefolosit. Atunci cand intreb “So you don’t like this game”, ei spun “Yes” si asta inseamna “Nu, nu ne place”. Daca intrebarea “So you don’t eat sweets” primeste raspuns “Yes”, asta inseamna “Nu, nu mananc dulciuri”. Am avut o gramada de probleme la inceput pana m-am prins de treaba asta.

Nu sunt inca sigura daca politetea acesta se aplica si atunci cand sunt cu prietenii sau familia, dar cu strainii si intre ei in situatii formale cu siguranta se aplica. Asta inseamna ca si tu trebuie sa te porti la fel, adica daca esti la masa si cineva iti pune in farfurie ceva ce nu-ti place sa nici nu te gandesti sa spui lucrul asta. Zambesti si apoi plimbi chestia respectiva in farfurie pana prinzi momentul propice sa-i faci repede vant pe fereastra. Sau daca esti supravegheat mereu si nu poti sa scapi de ea atunci o lasi pur si simplu in farfurie. Dar nici nu incape in discutie sa spui ca nu o vrei. Mi-a povestit Aileen ca era intr-o zi la ceva intalnire cu profesorii, si cineva impartea castraveti cruzi pe post de gustare (oricat de crud ar suna, e ceva foarte comun aici). Cand au ajuns la Aileen ea a refuzat politicos, cei cu castravetii au trecut mai departe, iar apoi Aileen i-a spus vecinei de masa ca ei nu ii place castravetele crud deloc. La care vecina: “Nici mie, nu pot sa-l suport”. Si Aileen foarte intrigata a intrebat-o “Dar atunci de ce l-ai luat?” Raspuns: “Pentru ca ar fi fost foarte nepoliticos sa refuz.”

De asta guvernul chinez se da peste cap sa nu lase anumite informatii sa iasa din tara – de teama sa nu-si piarda fata in fata lumii. Un exemplu minor, daca un fotomodel dintr-o alta tara e asasinata in China, autoritatile vor face tot ce le sta in putere sa musamalizeze toata treaba si sa nu lase informatia sa se scurga.  Multe, dar multe altele sunt informatiile pastrate cu sfintenie in interiorul casei si a granitelor (pe cat mai da voie tehnologia zilelor noastre).