sore, umbrele, umbrele, soare

Am iesit intr-o zi la plimbare in jurul cartierului in care locuiam in Nanjing. La un moment dat m-am oprit sa fac o poza unui restaurant ce parea mai interesant (a se citi “destul de dubios”), si in timp ce ma chinuiam sa gasesc unghiul perfect, am auzit o voce din spate: “May i help you take a picture?”. M-am intors si era un individ la vreo 30+ ani, foarte zambitor si binevoitor. Am intrat in vorba si reactia lui la “I’m from Romania” a fost “aaaaa, Romania is great country, great country”. Nu e pentru prima data cand mi se spune chestia asta, dar in general primesc reactia asta de la oamenii peste 40 de ani; ei spun ca Romania e/a fost similara cu China, si ca pe vremea cand erau tineri vedeau multe filme romanesti la TV ce promovau aceasta tara minunata.
No comment.

Am aflat ca are un prieten neamt ce are ceva business la Galati si ca el insusi are din cand in cand intalniri cu oficiali romani in China. La nici doua minute dupa ce am inceput sa povestim, desigur ca inevitabilul “Here, this is my business card” s-a intamplat, asa ca am schimbat carti de vizita si am continuat sa povestim. E foarte amuzant pentru mine sa vad cum lucrurile pe care le-am invatat in facultate la cursul de Management Comparat despre diferentele culturale chiar asa sunt in realitate. Adica de cate ori am citit inainte in carti ca asiaticii tin cartea de vizita cu ambele maini atunci cand o ofera cuiva, de fiecare data m-am intrebat daca o fi pe bune, si cum se simte. Acum aveam ocazia sa aflu si ca e pe bune, si cum se simte: cand ti se ofera o carte de vizita in felul acesta, tinuta cu ambele maini, chiar ai impresia ca persoana respectiva vrea sa ti-o ofere pentru ca asa vrea ea si nu pentru ca trebuie, ai impresia ca in acel moment este dedicat trup si suflet acelei actiuni – asta pentru ca isi foloseste ambele maini in scopul asta (deci nu isi poate folosi cealalta mana sa manance seminte sau sa se scarpine in crestet) si te priveste in ochi cand ti-o da. E o dovada de respect profund si se simte diferenta extraodinar de tare fata de cum o oferim noi cu o sigura mana. Cand un strain imi ofera o carte de vizita aici, diferenta pe care o simt e incredibila!

Obiceiul acesta nu e legat numai de carti de vizita, ci de orice fel de hartie (restul de bani la magazin, un pliant etc) si chiar alte obiecte, cum ar fi farfurii atunci cand esti la masa sau boluri cu mancare. E atata gratie in modul in care isi paseaza diferite obiecte (atunci cand vor sa-si arate in mod special respectul catre cineva) incat e o adevarata placere sa te uiti la ei…

Revenind, Victor (caci asa in cheama pe individ) se indrepta inspre magazinul de lenjerie proaspat deschis de prietena lui, care era chiar peste drum de unde ma oprisem eu. Asa ca am traversat sa imi fie prezentata prietena si magazinul, cu o promisiune de reducere considerabila daca m-as gandi sa trec intr-o zi sa cumpar ceva de acolo. Inspectand eu magazinul, am vazut tot felul de postere pentru reclama la magazin, si pe toate aceste postere erau fete caucaziene, nu asiatice. Asa ca intrigata l-am intrebat de ce nu folosesc poze cu chinezoaice, pentru ca doar suntem in China. Iar el mi-a spus ca ei, chinezii, au o pasiune pentru modelul european, si ca idealul lor de frumusete este ochi mari, nas ascutit, gura mica si par balai – “just like you” :)). Atunci am inteles de ce toata lumea se mira atat de ochii, nasul, gura si parul meu.

protectie soare
Mai este inca un lucru ce e asociat cu frumusetea la femei: pielea alba. Aici femeile sunt innebunite cu lucrul acesta, si actiunile lor de zi cu zi sunt toate indreptate inspre a-si face/mentine pielea cat mai alba cu putinta. Umbrelele sunt mai frecvente in zilele cu soare decat in cele ploioase, iar atunci cand merg

protectie soare 2

pe bicicleta au niste maneci speciale pe care le poarta sau un fel de pelerina micuta ce le acopera mainile. Nelipsita e o palarie cu cozoroc lung sau un “parasolar” ce le acopera complet fata. E forte amuzant ca acest parasolar arata intr-un fel ca si masca de sudor, e asa mare si neagra si din plastic, si uneori vezi o domnisoara ce poarta o rochita si sandalute super finute avand in acelasi timp ditamai masca de sudor pe fata. Culmea discrepantei si dizagreabilului, dar asta le asigura o fata cat mai alba, astfel ca sunt dispuse sa faca acest sacrificiu. In plus, masca respectiva le protejeaza de muste atunci cand merg pe bicicleta/scuter, asa ca are rol dublu ;).

protectie soare 3protectie soare 4

Pe langa protectia aceasta impotriva razelor UV, magazinele sunt pline de produse cosmetice speciale pentru “whitening”. Geluri, creme, masti, lotiuni, toate cu efect de albire a fetei si corpului. Noi nu stim cum sa ne innegrim mai repede si cum vine primavara innebunim solarele, iar ele nu stiu cum sa se mentina cat mai albe cu putinta… talk about cultural differences!!