orange, orangeAnul Nou Chinezesc e un eveniment foarte complex, ce tine 15 zile cu totul. Ii spune practic “Spring Festival”, iar noaptea efectiva de an nou e doar parte din acest festival al primaverii. Anul acesta noaptea de revelion a fost 6-7 februarie, dar sarbatorirea anului nou propriu-zis s-a incheiat in 21 februarie. Cele mai importante sunt zilele din preajma noptii de revelion si sunt zile speciale pentru diverse evenimente.

Obiceiuri si superstitii

Chinezii sunt niste oameni gozavi de superstitiosi, si au tot felul de obiceiuri si credinte interesante. Unele dintre acestea, pentru ajun, sunt:
– nu ai voie sa-ti tunzi parul/tai unghiile sau orice alta actiune care te-ar schimba fizic pentru ca atunci in anul nou sufletul tau nu te va mai recunoaste
– nu ai voie sa maturi pentru ca iti maturi norocul
– nu ai voie sa te imbraci in negru pentru ca considerat nenoroc, rosu si auriu sunt culorile recomandate (acestea sunt culorile “norocoase” pentru chinezi), dar poate sa fie si portocaliu, galben sau orice alte culori aprinse si vesele
– nu trebuie sa dormi noaptea de anul nou, pentru ca daca stai treaz atunci parintii tai vor trai mai mult.

In ajun, intre 6 si 8 seara e pustiu pe strazi pentru ca cina de ajun trebuie obligatoriu sa o iei cu familia ta. Apoi a doua zi si zilele urmatoare sunt zilele de vizite, cand de dimineata pana seara mergi si vizitezi familie si prieteni. Gazdele trebuie neaparat sa serveasca musafirii cu portocale, iar acestia trebuie sa duca in dar gazdelor 2 sau 4 portocale (sau mai multe, important e sa fie numar par, altfel aduc nenoroc), iar gazdele trebuie sa le dea inapoi acelasi numar de portocale din cele pe care le au acasa. Citricele sunt foarte importante de Chinese New Year, oamenii tin doua portocale sau mandarine pe birou cu vreo 2-3 saptamani inainte de anul nou. Ce simbolizeaza? Sweet – pentru ca anul care vine sa fie dulce si viata lor la fel, si Golden – adica verzishori.

Inca o traditie interesanta e Red Packet – red packet e un pliculet in care se pun bani ce se duc la diverse evenimente: nunta, botez, absolvire etc, si la anul nou. De obicei persoanele casatorite dau astfel de pachetele celor nacasatorite, asa ca in general copiii asteapta cu mare nerabdare perioada asta a anului pentru ca acum au voie sa manance niste prajituri foarte bune pe care le mananca doar o data pe an si, in plus, primesc multe red packeturi in vizitele pe care le fac cu parintii.

Mancarea de Anul Nou Chinezesc

Legat de mancarea specifica perioadei, o componenta foarte speciala e o salata de cruditati (inclusiv peste crud) care se mananca doar in perioada acesta a anului si care e plina de simboluri. Fiecare ingredient simbolizeaza ceva (pestele pentru prosperitate, biscutii galbeni pentru bogatie, sosul dulce pentru viata dulce, sosul acrisor pentru a-l balansa pe cel dulce, diferite feluri de taitei pentru diferite “bogatii”). Toate ingredientele se aseaza intr-o ordine perfecta pe farfurie, iar apoi persoana care a pregatit salata adauga condimentele si sosurile in timp ce face tot felul de urari de an nou. Apoi, dupa ce toate ingredientele au fost adaugate, cei care iau cina trebuie sa le amestece foarte bine cu chopstick-urile, si fac acest lucru ridicand mancarea cat mai sus in aer. Cu cat mai sus, cu atat mai bun va fi anul ce urmeaza. Se creaza un haos de nedescris, cad bucati pe langa farfurie, masa e plina toata de un taitel si un biscuite si o bucata de morcov ras. Am auzit povesti cand salata ajungea imprastiata pe jos pe langa masa… pesemne ca oamenii aceia vroiau sa aiba un an nou cum nu s-a mai pomenit!

Inca un obicei traditional de anul nou e “hot pot”, o cina ce trebuie sa tina foarte mult, vreo 4 ore. Pentru ca singaporezii lucreaza foarte mult, nu se prea intalnesc cu familia si prietenii, asa ca acesta e un prilej bun sa se puna la curent cu ce s-a mai intamplat cu fiecare. Este o oala speciala in mijlocul mesei pusa pe un fel de resou ce se baga in priza si se incalzeste, si in jur sunt o gramada de boluri cu legume, peste si fructe de mare. Totul crud! Si lumea ia ce doreste de prin boluri si isi gateste pe loc ce vrea. Uimitor e cat de repede fierbe totul, pana si pestele e gata in cateva min. Traditia spune ca trebuie sa stai acolo pana manci tot ce e pe masa :0).

Calendarul chinezesc

Calendarul chinezesc e foarte diferit de al nostru. Ei au 12 ani ce se tot repeta (anul maimutei, dragonului, tigrului etc), iar anul aceste este anul sobolanului (grrrrrrr), asa ca peste tot se gasesc decoratii cu soareci si soricei. In noaptea de revelion se organizeaza o festivitate mare, cu parade de dragoni si cantece si dansuri si alte cele. Si anul asta fiind anul sobolanului in parada a fost plin de Mickey Mouse si Minnie, dar si prietenii lor nesobolani. Asa ca i-ai putut vedea pe Winnie the Pooh, Bambi, Donald, Zana Maseluta si o gramada de alte animalute, printese si pirati. Ceea ce nu mai seamana deloc a anul sobolanului, dar ce sa-i faci, globalizarea asta…:P.