Ce am invatat de pe drum (III)
- Invatarea este, într-adevăr, un proces ce dureaza toată viata, şi primul lucru pe care ar trebui să ne învăţăm copiii la începutul călătoriei lor pe Pamant e să înveţe cum să înveţe. Fiecare experienta, fiecare persoană, fiecare provocare. “Ce pot sa invat din asta?” ar trebui să devină întrebarea pe care o ducem cu noi în fiecare moment.
- Studiul şi învăţarea sunt două lucruri diferite. Primul se întâmplă în şcoală, a doua în viaţă. Nu fi pacalit cu privire la care dintre ele e cea mai importanta. Şcoala se termina după 20 de ani. Viata … durează de obicei putin mai mult.
- Ne-am concentrat pe „ce” sa invatam prea mult timp. Chiar şi “cum” sa invatam şi “de ce” sa invatam sunt depasite. E timpul sa începem să ne uitam la pe “cine” încercăm să învaţam. “Aceeasi mărime se potriveşte tuturor” e o idee atat de ultim mileniu incant imi vine sa plang …
- Cei pe care ii consideri ciudati sunt cei cu cele mai multe să te înveţe. Suspenda judecata.
- Suspenda judecata
- Suspenda judecata
- Uneori lecţiile cele mai semnificative şi neaşteptate din viaţa vor veni de la batrane needucate (formal), ce vând mancare dubioasa pe marginea drumului.
- Si cei mai mare profesori ai nostri vor fi, uneori, cei care ne gandeam ca sunt elevii noştri. Atâta timp cât suntem capabili sa ne punem mândria deoparte şi să dam voie să fim invatati
- Momentele cand crezi ca predai sunt cele in care inveti cel mai mult. Lasa-ti jos aroganţa şi fii deschis.
- Copiii sunt mult mai destepti decat credem. Copiii din ziua de azi mai mult ca oricând.
- Nu poti sa înveţi pe cineva care nu e dispus să înveţe. Ce poţi e sa faci persoana sa vada de ce e importanta invatarea. Daca nici asta nu functioneaza, atunci poate nu eşti tu menite să-i fii profesor. Sau poate că nu a sosit încă timpul.
- Cand spui “Nu credeam că as fi … vreodata” aproape în fiecare zi, înseamnă că esti într-o călătorie de învăţare şi creştere accelerată
- Invatatul din cărţi, filme şi poveşti e grozav. Insa toata asta e învăţare intelectuală, şi ne schimba viaţa doar atunci cand inima învaţă si ea. Si asta se întâmplă prin experienta directă.
- Cand vinzi un produs sau serviciu, ofera ceva pe gratis inainte. Oamenii vor fi mult mai înclinaţi să cumpere de la tine după aceea
- Daca ai fost inspirat cel puţin o dată într-o zi, a fost o zi bine petrecuta. Dacă ai inspirat pe cineva cel puţin o dată într-o zi, a fost o săptămână bine petrecuta.
- Indiferent câte răsărituri şi apusuri de soare ai văzut la viaţa ta, tot vei găsi unele ce te vor lasa cu respiratia taiata
- Dupa 10 luni pe drum cu nimic in afara de un rucsac, chiar si 9 kilograme se vor dovedi a fi uneori “prea multe lucruri”
- Si intr-adevar, fericirea nu are nimic de-a face cu cate lucruri avem. Nu e direct proporţională cu lucrurile noastre, ci cu atitudinea noastră
- Nu poti merge intr-o altă parte de lume cu credinţele şi obiceiurile din partea ta de lume si sa astepti sa te integrezi usor şi să fie totul bine. Totul nu va fi bine, şi atunci vei da vina pe partea lumii pe care o vizitezi (pentru că, evident, n-o sa dai vina pe rigiditate ta). Lucrul inteligent de facut atunci e să îmbrăţişezi “Cand în Roma, fa ca romanii”, sau rămâi acasă. Lumea nu e pregătită pentru judecăţile tale. Şi tu nu eşti pregătit pentru lume.
- Daca urci pe munte pentru o zi, asigura-te că ai suficienta mancare pentru două. Chiar dacă ajungi înapoi jos în timpul prevazut, va exista întotdeauna cineva infometat acolo sus
- Povestile cu localnicii într-o piaţă undeva în mijlocul munţilor poate fi uneori momentul cel mai special pe care l-ai petrecut într-o ţară
- Unele dintre cele mai bune ceaiuri nu provin din pungi de ceai pretentioase, ci mai degraba din coji de portocale, ananas sau mere, bete de scortisoara sau frunze de eucalipt
- Daca gandesti că a manca pop-corn proaspăt în faţa cortului tau langa o laguna la 4200 de metri este o iluzie … gandeste-te din nou;).
- Cand exclami emoţionat intrand intr-o cameră de hostel: “Wow, avem lampă! Asta e un loc luxos!”, inseamnă că ai calatorit destul cu rucsacul in spate si bugetul mic
- Cineva poate nu numai supravieţui pentru un an, dar chiar fi cu adevărat fericit cu nimic in afara de 3 schimburi de haine şi o pereche de papuci gauriti. De fapt, asta e tot ce e nevoie.
- Daca tu crezi că oamenii care danseaza precum nimeni nu se uita sunt un mit, mergi în Brazilia şi vezi cat de multe daune iti provoci fiind atât de rigid. Relaxeaza-te putin mai mult. Trăieste putin mai mult.
- Cand călătoresti, fa lucruri pe care nu le-ai mai făcut înainte. Acolo se gasesc cea mai mare parte a învăţaturilor şi emotiilor. Fa şi vinde dulciuri în stradă, lucreaza într-o pensiune, construieste o casă, lucreaza în camp, culege fructe în junglă, ai grijă de animale, învaţă pe cineva. Sunt atât de multe lucruri incredibile acolo in lume pe care nu e posibil să le învaţam şi experimentam intr-un birou.
- Nu poti sa fii prea fitos atunci când călătoresti, ai rata mult prea multe lucruri. Nimeni nu a murit niciodată de la mancarea dintr-o piaţă locală, de la ciocolata calda servita de o tanti batrana pe marginea drumului, sau de la a fi fost inghesuit într-un autobuz vechi ce parea ca o sa se despice în bucati după cinci kilometri. In schimb exact aceste lucruri au dus la experiente cu totul speciale
- Exista o diferenţă majoră între un turist si un calator. Primul percepe experienţele în principal mental, şi cu siguranţă superficial, în timp ce un călător adevărat isi afla inima transformata
- Foloseste-ti bunul simţ şi iti va fi bine. Daca un loc arată dubios, nu te duce acolo. Daca esti singur, ai grijă pe timp de noapte. Dacă faţa cuiva te face să crezi că încearcă să te jecmaneasca, mergi la altcineva.
- Trezeste-te mai devreme şi iesi afară, în special când esti într-un oraş mic. E pur şi simplu încântător sa asisti la trezirea la viata a unui astfel de loc!
- Cand iti găsesti un “loc preferat”, aminteste-ti ca sunt multe alte locuri prin zona despre care nu stii încă, dar ar putea fi “locuri si mai preferate”. Nu te multumi cu “bun”, pentru ca “grozav” ar putea fi exact dupa colţ. Şi nu te opri din explorare.
- Daca nu vorbesti limba tarii unde ai de gând să mergi, învaţa macar noţiunile/expresiile/cuvintele de bază. E minimul pe care-l poti face pentru a-ti arăta respectul faţă de persoanele pe ale căror taramuri esti in trecere.
- Fii pregătit să spui la revedere lui “niciodata nu am..” si “intotdeauna am…”. Vei avea parte de multe experiente in premiera, şi intr-un final despre asta e si vorba.
- Vei face de asemenea multe lucruri pe care nu ai fi crezut că le-ai vrea/putea face. Atunci vei simti cu adevărat semnificatia expresiei “Niciodata sa nu spui niciodata”.
- Cand lucrurile nu merg conform planului, ceea ce probabil se va intampla mai tot timpul, zâmbeste doar. Bucura-te şi ia-o ca o oportunitate de a învăţa despre rabdare si flexibilitate.
- Primul duş rece e cel mai rău. Fiecare dintre cele ulterioare devine din ce in ce mai usor. După un timp, va începe chiar sa-ti placa (nah, îmi pare rău, e o minciună).
- Pieţele locale, acolo se gasesc toate bunatatile – de la mancarea delicioasa, la cele mai bune informaţii şi conversaţii. De asemenea, cei mai minunati oameni.
- Nu sta sub soare la 4000 metri inaltime fara crema de protectie solara. Nu eşti facut din plastic (încă). Vei arde.
- Indemanarea si viteza de spălare cu mana a şosetelor chiar devine mai buna cu timpul.
- Cand exclami “lucrul care mi-a plăcut cel mai mult de pe această farfurie a fost bucata de ceapa” la sfârşitul unei cine, e un semn să nu mai păşesti în acel restaurant a doua oara.
- Parul tau va trece prin diferite schimbari in functie de locatie, clima, altitudine. Nu esti intr-o reclama Schwarzkopf, vei avea zile de păr nasoale. Cel mai usor e sa le accepti şi sa zâmbesti lumii oricum.
- Cand calatoresti ai incredere, crezi, dar verifica-ti intotdeauna informaţiile de trei ori. Şi uneori, de patru ori.
- Daca esti în munţi şi intrebi cat timp dureaza sa ajungi la un anumit loc, înmulţeşte ce ti s-a spus cu 3 pentru a obţine un timp mai aproape de realitate.
- Nu merge în junglă fără solutie impotriva tantarilor, şi dacă ai făcut-o oricum, NU te scarpina! Stiu ca e ca si cum i-ai spune unui câine să nu roada pe un os acoperit de carne, dar trebuie să fii puternic, sa pui calitatea omului de autocontrol la buna folosinta.
- Daca esti vegetarian, economiseşti bani atunci cand calatoresti. În unele ţări din America de Sud ar putea însemna ca vei manca acelasi lucru de 4 ori pe saptamana, dar hei …:)
- Cand călătoresti cu avionul, asigura-te ca ai mereu periuta de dinti si un tricou in plus în bagajul de mână. Chiar nu se ştie niciodată …
- Daca esti de neclintit cand vine vorba de a-ti urma planurile initiale, şansele sunt ca vei sfârşi prin a fi stresat şi neîmplinit. Dacă simţi chemarea unui loc de care tocmai ai auzit, dar nu-ti era in plan, du-te acolo. Dacă simţiţi că ai nevoie să stai mai mult într-un anumit loc, fa-o. Dacă simţi că trebuie să pleci mai departe, pleaca acum!
- Daca esti inflexibil fata de planurile tale, cel mai probabi vei rata o gramada de lucruri si experiente, pentru ca cele mai bune momente dintr-o excursie se dovedesc foarte des a fi cele pe care nici macar nu le-ai fi putut planifica.
- Nu exista „Le-am vazut pe toate”. Chiar daca tu crezi ca le-ai vazut, nu le-ai vazut. De asemenea nu exista „am incercat tot ce se putea”. Cand crezi ca asa e, a stii ca mai sunt cu siguranta neincercate.
- Ai mai multă încredere în tine. Cei din jurul tau au nevoie ca tu sa faci asta
- „Nu e nevoie sa fugi, şi să te ascunzi, e o lume minunată minunată” … într-adevăr:)