Ce am învăţat de pe drum (I)
- Cele mai memorabile experienţe si amintiri din cele multe ţări cutreierate au toate de-a face cu oamenii cu care am fost sau pe care i-am întâlnit, nu cu locurile pe care le-am văzut, indiferent cat de incredibile au fost. Viaţa e despre oameni. Nu despre “unde”, ci despre “cine”.
- Opinia publică o fi ea “publică”, dar e doar atat, o opinie. Nu o lăsa sa-ti dicteze sentimentele şi viaţa.
- Invidia e un lucru grozav! E semn că vrem să ne imbunatatim viaţa, şi pe noi insine. Se transformă în venin atunci când e menţinută la nivel de bârfă şi de invinuire. Depinde de noi să o ridicam la nivel de acţiune şi sa o transformam în împlinire şi fericire.
- Cand oamenii din jur sunt fericiti pentru ceva ce tie ti se pare stupid, fii fericit impreuna cu ei. Nu există motive corecte sau greşite pentru fericire. De fapt, nu e nevoie de nici un motiv. Fericirea e lucrul ce merita întotdeauna sărbătorit!
- Nu poti merge intr-o altă parte a lumii cu credinţele şi obiceiurile din partea ta de lume si sa te astepti ca totul să fie bine. Totul nu va fi bine, şi atunci vei ajunge sa dai vina pe partea de lume pe care o vizitezi (pentru că, evident, nu o să dai vina pe propria ta rigiditate). Lucrul destept de facut este să îmbrăţişezi “Când în Roma, fa precum romanii”, sau să stai acasă. Lumea nu e pregătită pentru judecăţile tale. Şi tu nu eşti pregătit pentru lume.
- Daca nu esti deschis la opiniile altor oameni, rezuma-te la a vorbi despre vreme atunci când în compania altor fiinte umane
- Nu ne putem aştepta ca cei din jur să acţioneze cum am face-o sau cum o facem noi, pentru ca ei pur şi simplu nu sunt noi – au fost crescuti cu un set diferit de credinţe, experienţe, mod de viaţă. Deci data viitoare cand te surprinzi spunând: “Eu n-aş face asta niciodata”, suspenda această judecata şi aminteste-ti … acea persoana nu esti tu!
- De fapt noi am avea conflicte cu lumea si daca ar fi constituita din 7 miliarde de copii exacte ale noastre, pentru că de multe ori nu suntem de acord nici macar cu propriile decizii si actiuni.
- Oamenii vorbesc pentru că au gură, dar asta nu înseamnă neapărat ca-si folosesc si creierul (cum trebuie). Nu o lua personal, iti faci rau doar tie.
- Oamenii se schimba, si asta e un fapt. Poate nu se schimba in directia in care vrem noi să se schimbe, sau în privinţele in care vrem, dar se schimbă. Chiar şi tu te schimbi. Crezi că te comporti la fel acum precum te comportai la varsta de 5 ani? 10? 15? Sper că nu! (Cel putin cei mai mulţi dintre noi nu o fac). Asta inseamna ca te-ai schimbat. Nu esti nici macar la fel ca ieri … Dacă am fi să ne oprim şi să analizam cum ne-am schimbat la sfârşitul fiecărei zile, am fi fascinati.
- Am fost programati sa functionam cel mai bine în perechi/grupuri. Chiar si cei dintre noi care doresc să creada ca sunt antisociali. Chiar si cei dintre noi care sunt antisociali. Dovada: modul în care ne perpetuam ca specie. Dacă procrearea s-ar putea întâmpla în interiorul unui singur individ, am şti ca nu avem nevoie de alţii pentru a crea altii.
- Cu toate aceste cunoştinţe şi programare naturala insa, suntem atât de îngrijoraţi despre conturile noastre bancare incat ignorăm cu totul conturile noastre de relaţii. Suntem nebuni, atunci, intreb? Când am înnebunit, întreb?
- Un prieten înţelept, care e acum în ceruri, mi-a spus odata “Iunia, nimeni nu-l place pe copilul inteligent al clasei”. Dacă credem ca stim totul, nu stim. Dacă ajungem la punctul în care alegem sa avem dreptate in loc sa avem relaţii fericite … frate, suntem in bucluc!
- Doar pentru că cineva spune “Nu”, nu înseamnă că toţi vor spune nu. De asemenea, nu inseamna ca e ceva legat de tine. De asemenea, nu înseamnă că nu va spune “da” mâine. Nu lua “Nu”-ul personal.
- Mania oamenilor ii determina sa faca lucruri oribile care nu au nimic de a face cu tine. Nu o lua personal.
- Nu o lua personal.
- Am menţionat sa nu o iei personal?
- Oamenii isi influenţează reciproc viaţa in permanenta. Cineva face un tricou în China si asta are un impact asupra vieţii tale pentru că tu il porti şi asta face sa te simţi intr-un anumit fel. Viaţa cuiva în Africa e afectată de bobul de orez pe care tu il donezi. Zâmbetul vazatoarei din magazin iti lumineaza intreaga zi. Zâmbetul pe care tu il oferi vanzatoarei din magazin creează valuri, pentru ca ea il va pasa altor clienţi. Facem in fiecare moment o diferenţă in viata celor din jurul nostru!
- Cand intri într-o nouă relaţie, indiferent de natura ei, cealaltă persoană e la fel de speriata ca si tine.
- Gandirea e un proces foarte complex. Nu te astepta ca toata lumea sa fie expert in asta, şi ai compasiune fata de cei care nu sunt. Ajuta-i.
- Eliberarea persoanelor pe care le urăsti din mintea ta iti va da inapoi energia de a-ti trăi propria viaţa. Gândeste-te, atunci când eşti atât de ocupat cu a urî, blama şi a te gândi la altii… cine iti traieste tie viaţa?
- Avem familie peste tot în lume. Numai nu stim asta încă.
- Cea mai buna modalitate de a face o problemă sau neintelegere sa se dizolve e să o discuti cu persoana care crezi ca e cauza. Dacă punem brânza mirositoare sub masă se va imputi tot locul, dar dacă o punem pe masă lângă niste biscuiţi şi un vin roşu de calitate, ne-am ales cu o gustare cereasca. Dacă nu există decât un singur lucru ce o sa ti-l amintesti din toata această listă, te rog lasa sa fie acesta!
- Daca oamenii din jurul tău iti strica starea de spirit sau te fac sa te simti intr-un anumit fel, le oferi prea multa putere. Ia-o înapoi şi creaza-ti starea de spirit pe care o doresti.
- Viata e atat de incitanta şi interesanta … însă sunt asa de mulţi oameni in lume care suferă de o boală tare grea: aceea de a vedea numai ra..tul din viaţă. Aceste persoane sunt foarte, foarte periculoase … vor incerca sa manjeasca din chestia aia si pe viata ta, asa ca sa nu fie singuri în nefericirea lor. Trebuie să nu dai voie ca asta sa se intample! Dacă nu-i poţi ajuta, fugi si salveaza-te!
- Accepta toate complimentele pe care le primesti cu un zâmbet. În caz contrar, ele vor înceta să vina. Şi ofera complimente reale altora, cu un zâmbet. În caz contrar, vei deveni amar.
- Uneori o discuţie de care ne e teama sau o persoană care ne displace ne pot aduce ideile, intuiţiile şi realizările cele mai puternice. Suspendare judecata. Acorda atenţie.
- Unii oameni vor fi dezamagiti de deciziile pe care le iei. Dacă asta e cazul, aceste persoane ar trebui să se concentreze mai mult pe propriile lor vieţi, in loc să o trăiască pe a ta. La sfârşitul zilei tu esti cel care trebuie să trăiască cu decizia luată … Si intr-un final, pentru cine traiesti? Cum spune Oriah atât de frumos în poemul ei Invitaţia, “Vreau să ştiu dacă poţi sa il dezamagesti pe altul pentru a fi sincer cu tine însuţi”.
- Poti?
- De multe ori, ceea ce noi credem ca altii gândesc despre noi nu e deloc ceea ce ei cred despre noi de fapt. Dar actiunile noastre ghidate de acea convingere pot sa ii faca sa actioneze in acel mod mai tarziu.
- Cand ceva ne supăra sau irita la altcineva, e momentul să ne amintim ca viaţă e o oglindă şi sa o luam ca pe un semn că trebuie sa ne uitam în interior – ca trebuie sa constizam ceva despre noi insine si sa vindecam. Dacă suntem iritaţi de egoismul cuiva, ni se da un mesaj puternic ca avem nevoie sa lucram asupra egoismului nostru. Şi chiar dacă noi credem că suntem de fapt altruisti, trebuie sa ne gandim la asta ca la o scară: dacă suntem la 7 pe o scară cu capetele “0 = egoist” şi “10 = altruist”, asta e şansa noastră de a ne împinge până la 10.
- A avea incredere in altcineva poate fi o perspectiva (idee?) infricosatoare … dar cu cat practicăm asta mai mult, cu atât mai usor ne va fi. Şi vom descoperi că merită atat de din plin!
- Uneori o propoziţie sau chiar un cuvânt la momentul potrivit, de la persoana potrivita, ne poate schimba perspectiva pentru totdeauna. Şi o nouă perspectivă ne poate schimba viaţa. Poate chiar pe a ta.
- Faptul ca tu te victimizezi nu face decat sa provoace suferinta celor din jur. Nimeni nu iti datoreaza nimic, aşa că de ce i-ai face pe alţii să plătească pentru incapacitatea ta de a-ti gestiona propria viaţa? Nu fi egoist, asuma-ti responsabilitatea pentru propria ta viaţă şi permite altora să si-o trăiască pe a lor. E doar corect.
- Suntem atrasi de oameni echilibrati şi sănătosi, ei sunt cei a căror companie o căutăm şi de care ne bucuram. Singurele persoane carora le plac victimele sunt alte victime şi noi agresori. Asa ca nu fii una. Meriti mai mult.
- Faptul ca esti adult nu înseamnă că ştii ce faci. Inseamnă doar că acum ti-e permis să pretinzi că stii.
- Flexibilitatea nu mai e optionala. E singurul lucru care te va tine „cu toate-acasa” în timpuri de mari schimbari.
- Alege “sa traiesti” in loc de “sa te gândesti la a trai”. E mult mai interesant!
- Regulile si obiceiurile sunt făcute de catre oameni. Foloseste-ti bunul simt inainte de a le urma sau incalca, şi înainte de a-i judecape altii pentru ca au facut-o.
- Lumea e asa cum e astăzi pentru că in continuare le spunem copiilor noştri să fie o “fată bună” şi un “băiat bun”. Şi apoi le dam definiţii idioate a ce înseamnă asta. Dacă ar fi să le spunem să fie “ei înşişi” in schimb, lumea ar putea fi un loc complet diferit. Nu e prea târziu!
- Cand credem că nu mai e speranţă, speranţa ne va bate la usa deghizată in zambetul unui strain. Acel străin ai putea fi chiar tu. Zâmbeşte mai mult, merită cu adevărat!
- Sa ai o viziune e o necesitate. Sa faci planuri e deja depăşit. Dupa cum spune vorba, „Cum il faci pe Dumnezeu sa rada? Spune-i planurile tale”. Azi mai mult ca niciodata.
- Increderea in sine nu creste cu vârsta, ci cu înţelepciunea. Şi din păcate (sau o fi din fericire?), nici inţelepciunea nu vine cu vârsta, ci o data cu dezvoltarea capacităţii de a învăţa de la viaţă.
- Primitul vine întotdeauna cu/după oferit. Dacă nu vedem asta e pentru că alegem să nu observam.
- Visele devin intr-adevăr realitate. Dacă nu crezi în asta, nu crezi în visele tale destul.
- Uneori, oameni care nu par sunt cei care sunt.
- Anicca – legea impermanentei. Oricare ar fi situaţia în care te găseşti, aminteste-ţi că si asta va trece, fie ea bună sau rea. În acest fel poti să-ti păstrezi obiectivismul, realismul, echilibrul. Sanatatea fizica si mentala. Anicca.
- Oricare ar fi convingerile noastre despre univers, viaţa şi moarte … le alegem pentru ca vrem să ne simtim intr-un anumit fel. Nu are nici un rost sa ne contrazicem cu altii, atunci, pentru că noi toţi alegem să credem ceea ce ne face sa ne simtim mai bine. În realitate, nimeni nu-i pasă ce crezi tu, la fel cum, sincer vorbind, nici tie nu-ti pasa cu adevarat ce gandesc ceilalti. Cu excepţia cazului în care esti în căutarea unei confirmari sau a unui răspuns ce te va face sa te simti mai bine.
- Teama de necunoscut şi judecarea altora sunt lucrurile cele mai frecvente ce ne impiedica sa experimentam viata si oamenii la maxim. Teama de a fi judecat e altul. În toate cazurile, noi suntem cei care pierdem. Major
- Uneori cele mai bune experiente sunt cele care nu s-au întâmplat cum a fost planificat. Am putea învăţa să apreciem surprizele mai mult.
te iubesc!
frumos:)
mare imbratisare!
cand te citesc, uneori am impresia ca privesc in oglinda propriilor ganduri. Ma regasesc foarte mult in cele scrise de tine. Te imbratisez si sper sa te cunosc
Asta pentru ca sunt ganduri universale, la care multi dintre noi ajungem, fiecare prin modul si pe cararea lui :). Te imbratisez si eu, poate ne vedem la Cluj 🙂
pffffffffffff !!!! Frumooosss !!! Si m-am si linistiiiiit ! Tocmai ti-am comentat la un articol anterior ca te invidiez(si nu glumeam) ! Bag seama ca e ok !!! Te las.din nou am treaba….
da, e absolut ok!! 🙂