Ce am invatat de pe drum (II)
- Nu ceea ce ai facut e ceea ce conteaza, nu când, cum sau cu cine. E ceea ce ai devenit ca urmare a acelei experienţe. Despre asta ar trebuie sa fie CV-urile: nu ce, ci cine.
- Daca ceva “jenant” s-a întâmplat şi esti îngrijorat de ceea ce cred alţii despre tine, iti dai prea mare importanţă. Nimeni nu merge la culcare noaptea gândindu-se la umilirea sau greselile altora. Ei merg la culcare gândindu-se la propriile greşeli si umilire. Exista un motiv pentru care “eu” e cuvântul cel mai des utilizat de către oameni, în timp ce “tu” nici n-a ajuns măcar pe lista.
- Daca ceea ce altii cred înseamnă mai mult pentru tine decat ceea ce tu crezi, eşti prins într-o cuşcă construita de către societate. Vestea buna e ca la tine e cheia pentru a ieşi. La fel e si decizia a cand sa te eliberezi
- Curajul de a alege inima (dorinţa sufletului tau) asupra minţii(programarea socială) iti va aduce mai multe binecuvantari decat ti-ai fi putut vreodată imagina. Lipsa curajului de a face asta iti va aduce mai multe regrete si invinuire decat poti suporta.
- Daca simti ca ceva nu e in regula, probabil că asa este. Pentru tine. Asa ca iesi de acolo cat poti de repede!
- Daca realizezi ca religia ta te face să-i judeci si condamni pe altii, inseamna ca practici religia gresita. Găseste-ţi o altă religie. Sau creeaza tu una pentru tine, una care are “Iubeste şi accepta alte fiinţe, începând cu tine însuţi”, drept prima si singura poruncă.
- Incepem să apreciem magia naturii, muzicii si poeziei mai mult atunci cand inima si mintea noastra castiga puritate şi autenticitate.
- Cand albinele ne inteapa, ele acţionează din teamă. Imediat după aceea, mor. Ne uităm la ele, parandu-ne rau, si spunem “Nu eşti tu prostuta? De ce ai facut asta, nu aveam de gând să-ti fac rău”. Apoi iesim în lume şi facem acelaşi lucru: „intepam” o altă fiinţă umana. Atunci când o parte a relaţiei noastre şi o parte din noi înşine moare, cine e acolo să vadă totul dintr-o perspectivă mai înaltă şi sa ne întrebe “Nu eşti tu prostut/a?”
- Cand mustele in lacomia lor cad în ceaşca noastra de ciocolată cu lapte şi mor, ne uităm la ele şi întrebam “Eşti prostuta, te sinucizi pentru nişte lapte?”. Când în lăcomia noastră facem acelaşi lucru, doar pentru ceva mai mare si mai stralucitor, cine e acolo sa vada lucrurile dintr-o perspectiva mai inalta şi sa ne întrebe “Draguta … nu esti tu prostuta? “
- E adevărat că oamenii pe care ii iubim cel mai mult sunt cei pe care ii ranim cel mai mult E bine să devenim conştienţi de asta şi sa vedem ce putem face pentru a provoca mai puţine daune.
- Altii te pot face să te simţi rău doar o singură dată. Tiranul după aceea esti tu, derulandu-ti scene vechi şi dureroase in minte din nou si din nou. Celălalt nu mai e de vina.
- In mod similar, ai făcut o greşeală o singură dată. Dă-ţi darul de a învăţa din ea şi apoi a trece mai departe. Nu ai nici un motiv sa continui sa te pedepsesti pentru ea din nou si din nou. Depinde de tine cand pui biciul jos si arati compasiune fata de tine insuti.
- Lucrurile nu sunt aproape niciodata asa de rele precum par. Nu le face chiar mai rele dandu-ti prea mare importanţă sau luandu-te prea în serios. Traieste putin mai lejer, trăieste putin mai viu.
- Data viitoare când te surprinzi gândind “De ce eu?”, in sensul de “De ce să fac eu acest lucru?”, e mult mai constructiv sa înlocuiesti această intrebare cu “De ce nu eu?”. Pentru că dacă nu o faci tu, nu o va face nimeni. Noi suntem cei pe care ii aşteptam. A venit timpul să ne dam seama de asta.
- Data viitoare cand te surprinzi gândind “De ce eu?”, în sensul de “De ce mi se intampla mie asta?”, gândeste-te ca asta e modul in care viata te atentioneaza, iti spune “Chiar n-ai invatat nimic?” si te invata sa iesi din rolul de victima. Dacă vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai mare, ne dăm seama că nu suntem deloc speciali. Viaţa este, cu bune şi rele, pentru toată lumea, iar noi credem că e “eu” numai pentru că suntem egoişti. Ce ne ţine în mentalitatea de “bietul de mine” e nevoia de mila/simpatia altora. Ei bine, ei pot sa fie simpatetici cu noi, dar intr-un final noi suntem cei patetici – asta e cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru noi insine în această viaţă?
- Daca ne simtim singuri, e o alegere pe care noi am facut-o
- Daca tu crezi că nu poti, asa va fi. Chiar e atât de simplu.
- Cand realizezi ca iti ia prea mult timp sa iei o decizie, întoarce-te la primul instinct. Chiar functioneaza.
- Nu te grabi sa-ti exprimi opinii despre ceva ce nu ai experimentat tu insuti, ci ai auzit doar sau ai citit. Împrumutarea opiniilor şi cunoştinţelor altora poate fi un lucru periculos.
- Lucreaza inteligent, dar lucreaza din greu. Nu e corect sa aştepti ca lucrurile să-ti cadă din cer direct in farfurie. De ce ti-ar cadea? Ce e atât de special la tine pentru ca asta să se intample?
- Daca ceea ce muncesti acum nu are nimic de-a face cu ceea ce ai studiat, nu esti singurul. Şi dacă iti place ceea ce faci, meriti felicitari pentru curajul tău!
- Pune biciul jos şi fii bland cu tine. Nu eşti asa de „rau” precum crezi:).
- Daca te gasesti intr-o situatie in care chiar nu ai de ales, relaxează-te. E mai bine decât sa te stresezi si sa fii speriat – rezultatul final va fi acelaşi, singura diferenţă e modul în care te vei simti in situatia respectiva. Poti la fel de bine să alegi sentimente bune.
- Daca ziua ta de azi arată la fel ca cea de ieri, şi crezi că mâine va arăta exact la fel… si daca nu iti place asta… fugi cat te tin picioarele, pleaca acum şi salveaza-te!
- Spun ei adevărul ca atunci când credem că nu mai putem, vom găsi o putere ascunsa în noi care ne va ajuta sa mergem mai departe. Ai mai multă încredere în tine. Cei din jurul tau au nevoie ca tu sa faci asta.
- Oriunde esti, nu renunţa niciodata la drepturile tale, mai ales atunci când ştii că nu ai gresit cu nimic.
- Recompenseaza-te în mod regulat. Pentru ca meriti si pentru ca cineva trebuie să o facă. Dacă nu tu… atunci cine?
- Atunci cand ne aflăm într-o gaură, depinde numai de noi cât timp alegem să rămânem acolo şi când vom hotărî că e suficient, am învăţat lecţia şi e timpul să ne ridicam
- Suntem nedumeriţi când oamenii despre care credem că ar trebui să fie tristi sunt de fapt fericiti (ce, aia de acolo din Africa de n-au nici ce sa manace, cum pot ei sa fie fericiti??), şi invers (da ce-i lipseste, ca are tot acolo la botul calului si ea tot nu-i fericita). Poate e mai bine atunci să nu ne mai uitam la fericirea altora, ci sa ne concentram pe a o trai pe a noastra.
- Sa faci o bucurie cuiva e mult mai satisfacator decât sa ti se faca tie o bucurie. Si parta buna e ca ai si mai mult control asupra ei
- Povestea broscoiului transformat în prinţ e adevărata. Aţi văzut vreodată o persoană înflorind după ce a intrat într-o relaţie în care primeşte iubire adevărată de la partenerul ei? “Ce-ai făcut, arati fantastic!”. Ce s-a întâmplat a fost … dragostea. Oamenii „urati” sunt oamenii atât de deprivati de iubire incat nu îndrăznesc să ştie cât de frumosi sunt. Dacă asta nu ar fi adevărat, atunci toate showurile de “Înainte şi după” nu ar exista. Dacă hainele, machiajul si ingrijirea de sine pot face această diferenţă, atunci să ne luăm broaştele la cumparaturi… şi să ne pregătim sa facem cunoastinta cu printii sau printesele noastre! Sau mai bine, hai să le oferim dragoste şi încurajare, si asa isi vor dori să iasa ei singuri la cumpărături. Si in felula asta va fi si permanent .
- Cand ai 1 leu şi dai 10 bani cuiva care nu are nimic, sentimentul tau de abundenta nu cunoaşte limite. Abundenţa nu e relativa la cat de mult ai, ci la cât de mult dai
- Prea mulţi oameni nu se simt confortabil cu a spune si auzi “te iubesc”. Cu toate acestea, nu mulţi oameni au probleme aruncand un “dute-n.. matii” la fiecare 5 minute. Ne scapa ceva aici??
- Zilele proaste există, şi asta e un fapt. Fii răbdător şi bun cu tine însuţi atunci când vin, şi ajuta-le să treaca cu graţie.
- Sa inveti sa dai drumul (lucrurilor şi oamenilor) e unul dintre lucrurile care iti (re)dau libertatea.
- Generalizarile sunt numite în acest fel pentru un motiv. Nu le face personale.
- Un zambet autentic te duce departe. Valoreaza mai mult decat… Nu, de fapt un zâmbet e pur si simplu nepretuit! Ar trebui să-l folosesti mai des. S-ar putea chiar sa-ti schimbe viaţa.
- Recunostinta e unul dintre cele mai minunate sentimente!
- Alege-ti luptele şi nu te implica emotional in lupte care nu sunt ale tale de luptat.
- Nu e ceea ce spunem, ci cum o spunem. De aceea mesajele scrise pot rupe o relaţie. S-a întâmplat înainte şi se va întâmpla din nou. Dacă suntem conştienţi, nu noua.
- Agresivitatea nu e un semn de putere, ci de mare slabiciune
- Uneori sa cedezi nu inseamna ca esti slab, ci dimpotrivă, că tu eşti cel puternic.
- “Prefer sa am dreptate decât sa fiu fericit” e o alegere – dar e cea mai buna alegere?
- In loc de a judeca actiunile oamenilor, uita-te la intenţiile lor. Asta te va ajuta să ii înţelegi mai mult pe celelalti si sa fii mai tolerant
- “Coincidenta” a fost, probabil, un cuvânt inventat de cineva care nu ştia cum să observe şi să analizeze toate lucrurile care au trebuit să meargă bine (sau prost), pentru că acea “coincidenţă” să se întâmple. Fi constient. Acorda atenţie.
- Secretul celor ce la 80 de ani se ţin de mâna in tmp ce se plimba în parc, precum şi a prieteniilor de-o viată, se află în procesul de învăţare si crestere continuă şi conştientă. Dacă astăzi suntem o persoană diferită de cea de ieri, şi mâine vom fi diferiti fata de azi, nu ne putem plictisi de partenerul nostru şi el nu se poate plictisi de noi … pentru ca traim cu o persoana noua in fiecare zi. Şi trebuie să ne redescoperim unul pe altul in fiecare moment.
- Acelaşi lucru e valabil si pentru 3 prieteni ce călătoresc împreună timp de 7 luni, petrecand 24 de ore pe zi impreuna, în fiecare zi, cu excepţia pauzei pentru toaletă:)
- Cea mai buna invăţare vine din ascultarea autentica, cu toate simţurile noastre. Nu degeaba tăcerea e cea asociată cu înţelepciunea, nu vorbitul (si in special cel fara esenta si redundant).
- Persoana fantastica pe care o cunosti si care te inspira atat de mult … ai putea fi tu. Nu-ti fie frică sa privesti şi sa înveţi. Asta e modul în care crestem cu totii.
- Toti suntem oameni buni în cele din urmă. Chiar ar trebui să ne iubim mai mult unii pe altii