Precum am mai mentionat, lacul Titikaka este printre locurile mele preferate din intreaga lume. As putea sa petrec o viata acolo si tot n-ar fi destul. Asa ca m-am bucurat grozav cand am avut ocazia sa ma intorc la lac pentru a treia oara, de data asta dintr-o noua directie, cea boliviana. Aveam sa savuram lacul de pe Isla del Sol (Insula Soarelui), nu de pe Taquile precum primele doua dati.

Barca spre insula urma sa o luam din Copacabana – a doua Copacabana pe care o vizitam in ultimele 6 luni. Cand am ajuns acolo Boca m-a intrebat “Si… prin cate Copacabane vrei sa te pendulezi?”. “Intr-un final prin toate, evident” a fost raspunsul meu automat. Poi… de ce nu?:)

O data ajunse in Copacabana planul era sa ne deplasam spre insula cat de devreme posibil a doua zi dimineata. Am aflat ca feriboturile pleaca la 8.30 si ni s-a spus ca in Nord e mai frumos decat in Sud, mai linistit si “mai multe ruine de vizitat”. Pai daca asa sta treaba… ne-am conformat la ce-am auzit si ne-am luat bilet de 15 Bolivianos spre Nord. In orice caz noi acolo vroiam sa mergem pentru ca Noemi (tanti cu Pedagooogia 3000) ne spusese despre un refugiu in Nord cu care ea colaboreaza si cu care urmeaza sa deschida o scoala pentru adulti pe insula. Asa ca eram entuziasmate sa-i cunoastem pe oamenii cu care ea lucreaza, si de asemenea sa vedem locatia pentru scoala unde avem de gand sa petrecem si noi ceva timp pe viitor.

Partea de Nord

Asa ca ne-am deplasat inspre Nord si, dupa doua ore jumate cand am dat cu ochii de bucatica de insulita unde urma sa poposim, ne-am indragostit de ea imediat. Atata simplicitate, liniste, pace, frumusete. Am gasit cu mare usurinta Refugio Wiracocha, locul despre care ne spusese Noemi, si am ramas cu totul fara cuvinte la pretul ce ni s-a citat pe noapte de persoana: 15 Bolivianos (2USD). Intr-adevar conditii simple, dar o locatie cu totul incantatoare si oameni si mai incantatori. Ne-am bucurat foarte tare ca aveam sa petrecem urmatoarele 4 zile acolo, in superbitatea aceea de loc.

Au fost niste zile grozav de linistitoare, in care nu am facut mai nimic in afara de a atarna pe plaja, a culege si alege pietre frumos sculptate de lac, a ne plimba agale pe insula, a scrie si a citi. Intr-una din zile am facut o vizita faimoaselor ruine Incase din zona, vizita ce cu totul o recomandam. Una dintre ruine se spune ca e locul de nastere a lui Wiracocha, Zeul Creator al lumii in credinta Inca. De acolo s-a nascut umanitatea, legenda spune. Mai sunt apoi niste carari originale de pe vremea Incasilor, si e o placere nemaipomenita sa calci pe pietrele frumos aranjate si sa-ti imaginezi cum pe acolo au trecut stramosii Incasi jumatate de mileniu in urma. Tare ne-a mai placut senzatia, si am petrecut o zi intreaga in zona respectiva.

Un alt lucru ce ne-a incantat a fost pastravul cu care ne-am omenit cam in fiecare zi la pranz, pastrav roz din cel mai inalt lac navigabil din lume. E ceva ce nu vrei sa ratezi daca esti prin imprejurimile lacului, fie in Bolivia fie in Peru.

Boca a fost de-a dreptul incantata de toate vietatile de pe insula, de la vaci la magari, porci, oi si pasari. Le-a tot terorizat urmarindu-le sa le mangaie. Imaginea unei blonde fugind dupa cate o oaie si-un pui de porc disperat a fost adevarat divertisment ochilor mei. Le-am cerut mai tarziu iertare pentru comportamentul prieteni mele, si ei au inteles. Baieti buni, baieti buni…

Un lucru ce e bine de tinut minte e ca soarele e extraordinar de puternic pe insula, la cei 4500 de metri e de asteptat sa fie asa, astfel ca asigura-te ca ai suficienta protectie solara cu tine. Pe insula sunt doar vreo 3 magazinase si nu sunt foarte bine aprovizionate cu crema de soare – noi am gasit doar intr-un singur loc si am platit dublu decat am fi platit in mod normal.

httpv://youtu.be/FUNlMZ8XZEw

Partea de Sud

Dupa cateva zile de liniste si pace in Nordul Insulei Soarelui am decis sa mergem in Sud sa petrecem macar o zi si acolo, sa mai vedem dintre ruinele Incase. Majoritatea celor ce viziteaza insula se deplaseaza din Nord in Sud sau vice-versa la picior, pentru ca din cate pare e o plimbare chiar foarte agradabila de 3-4 ore. Noi nu am ales aceasta optiune pentru ce aveam cu noi intregul rucsac, si o plimbare in sus si-n jos pe dealuri la 40 de grade cu 10kg in spinare nu a fost intampinata cu prea mult entuziasm. Asa ca am ales sa luam barca spre Sud. O alegere pe care nu v-o recomandam din motive pe care o sa le impartasesc putin mai jos.

Cand am ajuns in Sud am fost cuprinse de o dezamagire grozava, pentru ca parea un locas inventat exclusiv pentru turisti si nimic altceva. Pe malul lacului au fost construite o serie de hosteluri si restaurante, si sus pe deal (mai bine zis dupa deal) este un mic orasel unde de fapt locuiesc localnicii. E jumatate de ora de urcat, si daca ai bagaj cu tine nu e neaparat o placere sa-l urci la deal in timp ce limba-ti atarna de doi coti. Noi am ramas pe mal, intr-unul dintre hosteluri unde am platit 20 Bolivianos pe noapte. In aceeasi zi in care am venit din Nord am mers sa vedem ruinele mult mentionate din Sud… si cu greu ne-am abtinut gandurile de “De ceeee… de ce am plecat noi din nord… de ceeeee… de ce am venit noi aici??” Mai ales daca mergi fara ghid si fara cunostinte despre ruine, mica excursie chiar nu se merita. Din fericire noi am reusit sa ne lipim unui cuplu si ghid si-am mai aflat unul doua lucruri interesante despre stramosii Incasi. Asta da, recomadam.

Ce-ti recomandam

Daca am fi stiut dinainte cum stau lucrurile, asta am fi facut (si asta iti recomandam si tie): am fi lasat bagajul mare la hostel in Copacabana. Am fi luat o barca de dimineata spre Sud (10 Bolivinanos), vizitat rapid ruinele in compania unui ghid, apoi pornit inspre drumul de 3-4 ore inspre Nord. Si acolo ne-am fi cazat la Refugio Viracocha si petrecut cateva zile de vis fara nici un fel de stres. Si de acolo am fi luat o barca direct inapoi inspre Copacabana (pentru 20 de Bolivinanos, nu 40 cat am platit noi cu escala in Sud).

In felul asta salvati si niste galbeni (pe barci si pe cazarea mai ieftina in nord decat in sud) si petreceti timp in partea mai non turistica si mai minunata din insula. Si traversati si insula de la un cap la altul la picior, ceea ce e o experienta ce pare cu totul de dorit.

Si cam asta… In rest nu uitati sa savurati fiecare momentel si sa stati la troci cu lacul. Are multe de povestit, batranul.

____

Barca Copacabana – Isla del Sol: 10 Bolivianos pana in Sud, 15 pana in Nord

Barca Nordul insulei – Sudul Insulei: 20 Bolivianos

Barca Nordul/Sudul Insulei – Copacabana: 20 Bolivianos

Cazare in nord: Refugio Wiracocha: 15 Bolivianos/noapte

Cazare Sud: minim 20 Bolivianos