Delicii din pătura mamachei
După cum am menţionat, femeile andine nu folosesc patura colorata doar pentru a-si transporta copiii, ci-si transporta si oalele cu mancare în exact acelaşi mod. Pun neste cratite mari cu 2 feluri de mâncare, 4 farfurii, niste furculite şi gata sunt să-şi vândă mancarea delicioasa pe strada sau in piaţa locală. Cele patru farfurii sunt spălate într-un lighean pe care il au de asemenea cu ele, astfel incat clientii următori pot mânca repede. Toata scena asta ar putea parea ciudata la început. Se poate pune la îndoială gustul acestor mancari, mediul in care au fost gatite, şi desigur starea igienica a farfuriilor. Ca sa nu mai menţionăm ca le mananci in stradă, stand pe marginea trotuarului, sau dacă esti în piaţă s-ar putea sa ai suficient noroc sa prinzi o bancută. Pentru noi toata treaba asta nu a fost extrem de surprinzatoare pentru ca facusem cunostinta cu aceste obiceiuri în Asia, unde după câteva zile de şoc ne-am obişnuit şi am realizat că dacă toate acele milioane de oameni sunt inca in viata dupa ce mananca in acest fel, probabil ca vom fi si noi. A fost la fel si aici: prima data am ezitat şi ne-am simtit ciudat, dar de îndată ce ne-am dat seama nu numai că am supravieţuit, dar că mancarea a fost chiar delicioasa, am continuat sa mancam în astfel de locuri fără nici o urmă de ezitare.
Ne-a placut sa mancam in oras în Peru nu numai pentru că mâncarea era atât de gustoasa, dar şi pentru că era incredibil de ieftina. Pe langa “mancarea pătură” mentionata deja, puteţi cumpăra pâine proaspătă de grâu, porumb şi alte cereale pentru 1 Sol 6 chifle (30 centi). În fiecare noapte în piaţă poţi cumpăra 1L de lapte proaspat pentru 1,5 Soles si 1 L de iaurt de casa pentru 3,5 Soles. Cum se te mai si plângi?
Preferata noastra – salata de fructe proaspete in piaţa locală
La prima noastră vizită la piaţă am descoperit ca e deschisa până după-amiaza târziu şi în afară de fructe şi legume gasesti o multime de mamachas vânzand suc de fructe, salata de fructe şi mancare de pranz. Am facut pentru prima dată cunoştinţă cu salata de fructe în Calca, 2 zile după încheierea cursului de Vipassana. O farfurie mare de ananas, papaia, mere si banane, toate acoperite cu suc de portocale proaspăt stors, iaurt şi miere, iar pe deasupra presarata cu pufuleti sau alte cereale. Tot deliciul asta pentru aproximativ un dolar … am simtit ca suntem aproape de Rai. Pentru sucurile proaspete plătesti 2.5 Soles şi primesti aproape un litru întreg. Am găsit acelaşi lucru în toate oraşele in care am fost – toate aceste minuni gustoase si sanatoase in piata şi de asemenea cei mai amabili si draguti oameni vânzandu-le .
Cafea cu lapte … sau lapte cu cafea?
La prima noastră vizita intr-o cafea, din nou imediat după cursul de meditatie, eu şi Boca am comandat o cafea cu lapte. Câteva minute mai târziu mamita a venit şi a pus 2 halbe de lapte pe masa. M-am uitat la ea şi am exclamat in panica: “Nu, nu, vrem cafea cu lapte”. S-a uitat la mine cu o privire de “Relaxează-te, iepuras speriat”, şi a spus doar “Da, da” in timp ce a pus un mic recipient metalic pe masă. Când ne-am uitat în interior am văzut un pic de cafea, nu mai mare decat un espresso. Asta era cafeaua noastră … cu lapte. Nu mai experimentasem asta inainte, sa comandam cafea cu lapte şi sa primim 300ml de lapte fierbinte şi 10ml de cafea… dar hei, “Când în Roma …”. Am amestecat cele două lichide şi am realizat ce pierdusem în viaţă înainte de a veni in Peru. Bocai i-a plăcut atât de mult incat a vrut să bea asta în fiecare zi pentru urmatoarele doua luni (nu a fost sa fie totusi, pentru ca era 2,5 Soles o cana). Aparent laptele cu cafea poate sa aiba un gust chiar mai bun decât cafeaua cu lapte, huh? Din nou, lucrurile pe care le înveţi şi experimentezi în timp ce călătoresti …:)
Ce sa mananci la prânz?
Stiam din experienţa noastră în Peru cu o jumătate de an în urmă că aici trebuie sa cerem Menu de Dia (meniul zilei) pentru prânz şi cină, pentru ca e mult mai ieftin. A fost amuzant cum am descoperit treaba asta: erm în Puno şi am intrat într-un restaurant sa găsim niste cina. Ne-am uitat la meniu o vreme… toate felurile principale erau de la 15 Soles in sus. Ne gandeam inca ce să facem când am văzut o tabla pe care scria “Menu de Dia”, şi apoi diverse feluri de mâncare enumerate mai jos, desert si băuturi incluse. Am întrebat-o pe doamna daca are ce scrie acolo şi cât costa. Ea a spus da, si apoi a zis “6 Soles”. M-am uitat la ea încruntată, ne-am uitat toţi unii la altii cu neincredere … Poate fi? ne întrebam. Nu, trebuie să fi spus 16 şi nu am înţeles noi bine. Asa ca, încă încruntati, ne-am uitat la ea şi am întrebat: “Sase??” La care răspunsul ei rapid a fost “Bine, bine, pentru voi 5!”. Serios???
Asa am învăţat că în Peru Menu de Dia e cheia, mai ales dacă ai buget limitat. Am gasit unele pana si la 3 Soles pentru supă şi felul principal, şi 3,5 pentru supă, fel principal, desert şi băutura. De multe ori mancarea nu e vegetariana, dar dacă îi întrebi frumos vor înlocui carnea cu salata sau cu ou, sau iti vor pregăti o delicatesa vegetariana de-a locului: Arroz a la Cubana. Nu e nimic mai mult decât orez cu ou prăjit, banane prajite si salata. La început ar putea suna bizar, dar combinatia de sărat şi dulce e de-a dreptul delicioasa, iar asta a devenit curând unul dintre preparatele noastre preferate aici. Ce e amuzant e că definiţia “Arroz a la Cubana” e atât de vaga încât aproape peste tot e servita putin diferit – unii adauga cartofi prajiti, altii oferă mai multe banane, altii mai mult salata … Este într-un fel bine pentru ca in fiecare loc in care mergi poti sa astepti emoţionat sa vezi ce o să-ti ajungă in farfurie.
Şi la cină?
In fiecare seară piaţa principală (de obicei Plaza de Armas) e plina de mamachas şi papachos ce vând diferite gustări. Poţi vedea gratare cu cârnaţi şi cartofi suculenti pretutindeni, sandwich-uri cu branza, budinca de orez, churros, ciocolata calda cu pâine şi multe alte băuturi calde şi reci. Există întotdeauna cel puţin un stand ambulant cu fructe şi pâine proaspătă. Am iesit mereu cu mare placere să încercam delicatesele astea facute in casa – a fost grozav (cu toare ca putin suprareal) să sedem pe banca band ciocolata calda cu papachos în piaţa principală. In Europa ar fi fost cu siguranta vorba de bere, nu lapte. Ei bine …:)
Cultură, of cultură…
Nu ne-am putut imagina pieţele principale din oraşele europene pline de matusi vânzand ciocolată calda şi pâine proaspătă pe marginea drumului. Sau vânzand masa de prânz direct din păturile lor colorate şi spaland vasele în ligheane, gata de a servi clienţii următori. E un concept ciudat pentru noi, şi chiar aici sunt foarte puţini turiştii care îndrăznesc să încerce aceste mancaruri pentru 3 Soles (1USD), si in loc merg la restaurantele de lux unde plătesc USD10 – 15 pentru o masă. E atât de greu pentru oameni sa-si iasa din zona de confort uneori, chiar şi în timp ce călătoresc.
httpv://youtu.be/OVvo1dmn69c
Recomandarea noastra: dacă esti prin zona da o sansa experimentarii acestor tradiţii locale, pentru ca asta e modul în care vei simti cu adevarat oamenii si cultura de aici, spre deosebire de a fi turistul obişnuit ce calatoreste intr-o bula „in siguranta”.