Dragonul a ajuns de-abia pe locul 5 (cu toate ca era de asteptat ca el sa ajunga primul) – motivele intarzierii: in primul rand s-a oprit din drum sa aduca ploaie oamenilor si animalelor ce sufereau de lipsa de apa. A doua oara s-a oprit cand a vazut un biet iepuras plutind pe un bustean in mijlocul raului si a trimis un suflu in directia lui sa-l ajute sa ajunga la mal.
Pisica a ajuns si ea toata uda si obosita imediat dupa mistret, deci pe locul 13, si pentru ca locurile in caldendar se ocupasera deja, i-a jurat ura sobolanului pe vecie. Tot de acolo se trage si ura pisicii fata de apa.
Se spune ca oamenii nascuti sub fiecare semn zodiacal au atributele animalelor respective. Dragonul este considerat cel mai bun semn si e incredibil cat de departe merg unii oameni cu credinta in zodii, atat de departe incat isi programeaza copiii sa se nasca in anul Dragonului. In Singapore numarul copiilor nascuti in anul dragonului e mult mai mare decat in oricare alt an, si asta ii afecteaza atunci cand au examenele nationale de sfarsit de ciclu (cum ar veni la noi examenul de capacitate, bacul). Asta inseamna ca va fi competitie mult mai stransa pentru intrarea la liceu/universitate in anii respectivi.
Din cate am inteles in China femeile fac eforturi sa nasca in anul Dragonului cu atat mai mult cu cat au liber doar la un copil, asa ca daca e doar unul macar sa fie dragon! Apropos de asta, politica de “un copil” functioneaza in China in principal daca primul copil e baiat. Daca in schimb primul copil e fata, tatal va ignora legea si va face atatia copii pana cand unul va fi baiat – evident pentru a duce mai departe numele familiei, element primordial.
Asta m-a ajutat putin sa dezleg o dilema mai veche, si anume de ce cuplurile inter-rasiale sunt atat de frecvente cand e vorba de gagica asiatica + barbat caucazian, dar atat de rare cand e vorba de gagica alba + barbat asiatic. Din cate inteleg sunt doua motive principale, putin contradictorii:
1. femeile albe sunt considerate inaccesibile de catre barbatii asiatici, se considera by default ca ele, fiind mult mai liberale in gandire, nu ar accepta o astfel de relatie in care te cam casatoresti cu intreaga familie, nu doar cu individul. In plus de asta e toata ideea de superioritatea albului fata de alte rase, si atunci e mai greu sa impaci superioritatea barbat-femei cu cea rasiala (barbat = superior, alb = superior, deci in relatiile femeie asiatica – barbat alb legea e dublu respectata! Invers insa e doar 50%, deci apar probleme)
2. pentru ca barbatii sunt cei care duc numele familiei mai departe, se doreste ca cei care poarta acest nume al familiei sa fie de rasa 100%. La femei e ok pentru ca ele duc mai departe numele barbatului alb, deci nu conteaza mixtura, dar purtatorii numelor Tang sau Chan sau Ong trebuie sa fie pur-sange chinezi:).