Nu-mi vine a crede ca a trecut deja un an de anul trecut pe vremea asta! 🙂

Anul acesta ziua de an nou s-a nimerit in 26 ianuarie, zi de luni, deci weekend de 4 zile pentru populatie iuhuu :D.
Cum mentionam anul trecut, anul nou chinezesc tine 15 zile in total si diferite zile au diferite semnificatii. Ziua de ajun este dedicata familiei imediate – cina din seara respectiva se numeste reunion dinner si e absolut obligatorie! In seara de ajun magazinele sunt inchise si strazile pustii, rarele figurine intalnite pe strazi fiind indienii sau malaezienii, care evident nu sarbatoresc Chinese New Year. Apoi ziua efectiva de an nou este dedicata familiei extinse, cand oamenii sunt plecati la vizitat de dimineata pana seara.

Sunt reguli specifice la vizitat, pentru a se evita confuzii de genul “veniti la noi ca suntem plecati de-acasa”. Ca de obicei, regula urmata este cea a varstei: daca luam un copil de 15 ani sa zicem, el va merge in vizita la bunicii din partea tatalui, unde se va intalni cu toata familia din partea tatalui, apoi la bunicii din partea mamei, unde-si va intalni toate neamurile din partea mamei. In cazurile in care bunicii nu mai sunt pe lumea asta, intreaga familie se va strange in casa unchiului/matusii cel/cea mai in varsta. Asta in ziua de anul nou. In a doua zi de an nou se fac din nou vizite, de data asta la frati/surori – deci in loc de a merge la casa bunicilor, copilul va merge la casa unchiului/matusii mai in varsta decat proprii parinti. Si acolo se va intalni din nou cu aceleasi neamuri, dar in alta casa.

Activitatile obisnuite la aceste intalniri sunt: mancat, mancat si mancat. Uneori se canta (cam 1 din 4 singaporezi au acasa echipament de karaoke), dar de cele mai multe ori oamenii se aduna doar in fata televizorului si se uita la orice s-o nimeri pe Channel 8 la ora aia. Doua elemente semnificative si obligatorii in ziua de anul nou sunt ang pow, pliculetele rosii cu bani ce se ofera de catre persanele casatorite celor necasatorie, si salatele lo hei, acelea ce vin aruncate in tavan.

Dupa cum spuneam in articolul de anul trecut, ingredientele acestei salate sunt asezate in ordine perfecta pe farfurie si apoi cei prezenti trebuie sa le amestece bine ridicandu-le cat mai sus in aer (“aruncare de noroc”). Fiecare element are un anume simbol, dupa cum urmeaza (m-am mai documentat de anul trecut:D ):
– pestele crud = pronuntia cuvintelor”peste” si “crud” e similara cu cea a cuvintelor “prosperitate” si “viata”, cu alte cuvinte o viata plina de prosperitate
– biscuiti galbeni si crocanti = galbeni = bani
– morcov ras = vitalitate
– castravete = forever green, deci tinerete fara batranete
– taitei colorati = longevitate, viata lunga
– sos dulce = viata dulce
– sos acrisor = balanta la viata dulce (prea mult dulce strica si nimic nu e dulce pentru totdeauna. Plus, avem nevoie de acru pentru a putea aprecia dulcele cum se cuvine)
– praf de alune = praf de aur
– ulei de masline = se toarna deasupra tuturor ingredientelor si simbolizeaza bani ce curg din toate directiile

Nu am putut sa nu remarc faptul ca 3 sferturi dintre ingrediente + urarile ce se fac sunt toate legate de bani si prosperitate hahahaha.

Urarea de an nou este Gong xi fa cai, ce in traducere libera inseamna “congratulations for your wealth” – felicitari pentru bogatia ta! – din nou legata de bani si bani si bani:).